Historik

Då SHRA Eskilstuna grundades 1968 i en pub som låg under Slagstaglass och är sveriges äldsta SHRA klubb då den varit aktiv i alla år utan att ligga i vila. De som startade det hela tyckte att det var kul med amerikanska muskelbilar och dragracing så de bestämde sig för att dra igång en klubb. Det har kommit flera duktiga dragracingförare från oss. Bland annat Per-Olof Forsberg och Roland Forsberg som var aktiva på 70- 80- och 90-talet med sitt team Backmouse Racing. Roland Forsberg körde 1991 den första 6.80 comp dragster repan i sin A/ED dragster på Chief Nationals, Texas Motorplex. En annan är Jan "Juan" Johansson som med sin Thorleifs-sponsrade (tidigare Beckers) Corvette satte skräck i sina motståndare med en rekordslakt få har kunnat greja. Vi har haft legala tävlingar i form av Smé-racet men på grund av olika omsändigheter så som banbrist m.m. har vi inte kunnat köra det på några år.

Nostalgibilder från tiden då allt började.

 

Nu Vi har ca 100 medlemmar idag och ca. 25st tävlar i bil och motorcykelklasser inom dragracing och vi har även en medlem som kör rally för SHRA. Målsättningen är att dra igång egna tävlingar igen inom dragracing där SHRA Eskilstuna står som arrangör.

Bilder med några av dagens tävlande för SHRA Eskilstuna.

 

Dragracinghistoria

Dragracing började redan på 1950- talet med illegala och spontana tävlingar mellan rödljusen i Californien, därav sträckan: ett kvarter = ¼ mile. Polisen och myndigheterna insåg att man måste göra något så man organiserade tävlingar på övergivna flygfält. The National Hot Rod Association (NHRA) bildades på 50-talet och skapade reglerna för sporten. Sporten hade premiär i Sverige 1968 på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Drag racing har nu utvecklats till att bli en av världens största motorsporter som omsätter hundratals miljoner kronor varje år.

Dragracing är världens snabbaste motorsport och en fantastisk upplevelse för alla som gillar motorer, action och show. Att sporten ursprungligen kommer från USA märks både på uttryck och bilar. Amerikanska bilar är dock ingen förutsättning för att tävla i dragracing. Man kan tävla med i stort sett vilken bil som helst, bara den uppfyller säkerhetskraven. Allt från "street"-bilar till Top Fuel Dragsters är gångbart. Det enda som behövs är tävlingslicens.

Tävlingssträckan är vanligtvis 1/4 engelsk mil (402,33m) men på en del banor körs även 1/8 engelsk mil (201,17m). Två bilar/förare tävlar mot varandra. Tävlandet går ut på att komma först över mållinjen. Man kvalar in i en stege (samma tävlingsform som i tennis). Vinnaren går vidare i stegen. De tävlande startas med hjälp av ljussignaler i en s k startgran. När bilarna startar brytas fotocellerna vid startlinjen och då startar tidtagningen. När mållinjen korsas mäts sluthastigheten och tid, som visas på en stor ljustavla. Det svenska rekordet för Top Fuel Dragster är 4,98 sek över 1/4 mile, sluthastigheten var 457 km/tim.

Redan från 10 års ålder kan man börja köra dragracing. Man tävlar i Junior Dragsters. Dessa dragsters är bakmotordrivna i halv skala och man tävlar över max 1/8 engelsk mil. Har man tävlat som junior kan vid 16 års ålder gå vidare och tävla i seniorklasserna.


[Klicka på rubrikerna för bilder]

Junior dragster
Juniordragster är en klass för våra ungdomar killar som tjejer. Detta är klassen som är den stora inkörningsporten inom dragracingen och har fullkomligt exploderat i antal. Bilarna är s.k. dragsters och har bakmonterad motor av märket Briggs & Stratton. Man tävlar på halva sträckan 201m. Dessa maskiner kan nå en toppfart på över 100 km/tim. Det finns två klasser som heter J/S och J/M. Den första klassen som heter J/S får man börja tävla i när man har fyllt 10 år och åker med otrimmade motorer. När man har fyllt 12 år kan man klassa upp sig till J/M och har trimmade motorer.

Super Street
Super Street har ett klassindex på 10.90 sek och är väl den klassen som man kallar för inkörningsporten till Superklasserna. Denna klass brukar dom flesta juniorer från juiordragracingen klassa upp sig när åldern är inne.

Super Gas
Super Gas har samma regelverk som Super Comp med några mindre reglerändringar. Man har ett tidsindex av 9.90-sek och en hastighet på 240km/tim. Det stora skillnaden är att man inte får köra med s.k Dragsters i denna klass. Denna klass anses av många som den mest spektaktulera klassen för dessa bilar och deras utseende

Super Comp
Super Comp är en tidsreglerad klass som är den snabbaste av dom tre s.k superklasserna som startade här i Norden på början av 1990 talet och innebär att man har s.k heads-ups start och får inte underskrida en tid 8.90 sekunder i mål. Bilen kan en hastighet 260km/tim över mål. Bilarna kan vara av det mest skilda slag med vissa regler. Motorerna har ingen begränsning. En nyhet i denna klass är att man får starta i denna klass när man fyllt 16 år och köra s.k dragsters. Många har kommit direkt från junior Dragster klasserna och ligger nu i topp i denna klass.

Stock Cars
Stock är den klassen som har bilar som är nästan helt i orginal- utförande endast med små förändringar. Tack vare handikappsystemet så kan man i dag se en Stock car möta en Super Stock car vilket bäddar för en rysande dragracing.

Super Stock
Super Stock är en klass med muskelbilar mest från 60- och 70-talet som bygger på att vissa förändringar från orginalutförande. Vikten på dessa monster kan vara upp till 1800kg. Här finns det många indexklasser som är uträknade från NHRA. Här kör man med ett handikappsystem med s.k break out (man får inte underskrida bilens klassindex) .

Competition
Competition är den klass som är störst med över 30 klasser beroende på vikt, motor, växelåda, utförande etc. Ett handikapp system från NHRA i USA syr i hop hela klassen competition.

Pro Mod
Pro Mod är nog den mest publikfriade av dom större klasserna. Motorerna får inte vara större än 706 cui. Dessa drivs med högoktanig bensin +lustgas eller med alkohol. Dessa monster kan idag på 402m få en tid på låga 6 sekunder och en fart på c:a 350km/tim.

Pro Stock
Pro Stock bil måste väga minst 2,350 pounds inklusive förare. Bilen får inte vara mer än 5 år gammal och måste vara två dörrars coupe eller två dörras sedan (svensk eller utländsk). Framljus och parkeringsljus måste vara i orginalutförande. Dessa motorer har en styrka på mer än 1000 hk och tiderna på 0-401 ligger på strax under 7 sek och en hastighet som i vissa fall kan vara över 300km/tim.

Top Methanol Funny Car
Top Metanol Funny Car är liknande Top Metanol Dragster men den stora skillnaden är att motorn får inte vara större än 565 cui. Bilen måste väga minst 2,000 pounds och ha en hjulbas på 100 till 125 inches. Dom snabbaste och dom mest spektulära fordonen kommer upp på en hastighet av 400km/tim och en tid under 6 sek.

Top Methanol Dragster
Top Metanol Dragster är en liknande klass med Top Fuel den stora skillnaden är att den går på metanol. Motorerna får bara vara mellan 470 cui och 531 cui, beroende på vilken typ. Dom kan fara ner på strippen mot mål på 400 km/tim och tid på under 6 sek.

Top Fuel Dragster
Top Fuel dragsters måste väga minst 975 kg inklusive förare och ha en hjulbas på 180 till 300 tum. Bilen måste ha en markfrigång på minst 3 tum. Toppen på bakvingen får inte vara mer än 90 tum från marken. Här kör man med motorer som kan ha upp till 5000 hk. Bränslet är nitromentan. Dom snabbaste bilarna i Europa har en tid på 0-401 meter under 5 sek och över 470 km/tim.

Street Bike
Precis som det låter. Bara att dunka ner hjälmen och ge benet med gathojen. Vanliga motorcyklar som är godkända för att brukas på allmän väg. Vissa modifieringar är tillåtna men motorcykeln skall vara orginallik i sitt utseende samt vara utrustad med ljuddämpare. Fri trimmning av motorn men man måste använda handelsbensin (100 oktan). Turbo är ej tillåtet. Inom klassen streetbike tävlas det i olika klasser beroende på hur stor motor man har. Ett indexsystem gör att en motorcykel med liten motor får starta ett antal tiondels sekunder före en motorcykel med stor motor. Detta gör att alla har en chans, det är förarskickligheten och trimningsgraden på motorn som avgör. Alla index uppdateras kontinuerligt.

Pro Street Bike
Fortfarande gatrelaterat men aningen stökigare, turbo eller lustgas är okej men bakdäcket är fortfarande mönstrat.

Super Street Bike
Motorcykel baserad på standardkonstuktion vilken uppfyller TSV's fordringar för vägtrafik. Motorcykeln behöver ej vara besiktigad. Modiffiering av ramen till en maxlängd på 1730 mm är tillåten och man får använda sig av ett bakdäck av typen slicks, max 8" brett. Fri trimning av motorn och inget handikapp system. Turbo med en maximal insugdiameter på 48 mm är tillåten men då får cylindervolymen inte vara större än 1200 cc. Motorer utan turbo på upp till 1570 cc används och effekter på 250-300 hk är inte ovanligt. Sträckan 402 meter avverkas på straxt över 8 sekunder och toppfarter på uppemot 300 km/h förekommer.

Pro Stock Bike
Motorcykel baserad på fabrikstillverkad MC men modifierad för dragracing. Turbo eller kompressorladdning är ej tillåten. Ramen får byggas om och förstärkas men chassilängden får maximalt vara 1730 mm. Alla karossdelar måste starkt påminna om orginaldelarna till den ram som används. Byte av karossdelar till nyare modell av samma fabrikat är tillåtet men samtliga delar måste komma från samma modell. Framdäck och bakdäck av typen slicks är tillåtna dock max 10" brett bak. Wheeliebars som förhindrar motorcykeln från att stegra sig är tillåten. Fri trimning av motorn men orginal vevaxel, topplock och motorblock från samma tillverkare som ramen måste användas. Vikthandikapp beroende på motorstorlek tillämpas men motorn får max vara på 1500 cc om den har två ventiler per cylinder eller max 1300 cc om den har fyra ventiler per cylinder. Förgasare måste användas och endast handels eller racingbensin är tillåten (114 oktan). Motoreffekter på över 300 hk förekommer i USA och världsrekordet på 402 meter är 7,16 sekunder och mer än 300 km/h.

Funny Bike
Specialbyggda motorcyklar för dragracing. Motorcykeln skall påminna om någon standardmodell som finns på marknaden och motorn måste komma från en motorcykel. Maximal hjulbas 1830 mm men inga restriktioner på hjulstorleken. Motorcyklarna är försedda med wheeliebars. Fri trimning av motorn och drivmedel som nitromentan och metanol är tillåtet. Turbo och lustgas är också tillåtet dock ej i kombination med nitromentan. Motoreffekter på upp till 500 hk förekommer och dom snabbaste tiderna är strax under 7 sekunder. Toppfarten är över 320 km/h.

Competition Bike
Specialbyggda motorcyklar för dragracing. Fri chassilängd och vilka däck som helst får användas dock max två hjul. Motorcykeln få se ut hur som helst och vilken motor som helst får användas. Inga restriktioner på drivmedel och användande av kompressor, turbo och lustgas är tillåtet. Motoreffekter på upp till 900 hk förekommer och dom snabbaste tiderna är strax under 6 sekunder. Toppfarten är som mest 350 km/h.

Top Fuel Bike
Top fuel bike är den snabbaste klassen med de största topphastigheterna. Den är for motorcyklar som använder nitrometan som drivmedel. De flesta motorer har fyra cylindrar och är kompressormatade. En top fuel bike utvecklar mellan 600-1200 hästkrafter, detta på specialbygda motorer på max 1700 cc. De bästa kör på tider ner mot 6,0 sek och topphastigheter upp mot 380 km/t. Europarekordet ligger på 6,11 sek och topphastighet på 370 km/t.

Harley Drags
Samma regler som Street Bike men motorcykeln skall vara av märket Harley Davidson. Inget indexsystem.

Harley BreakOut
Samma regler som Street Bike men motorcykeln skall vara av märket Harley Davidson. Man kör mot en fast breakout på 11.300 sekunder.

Super Twin Bike
Samma regler som Competition Bike men motorcykeln måste drivas av en tvåcylindrig motor. Vanligast är Harley Davidson men det förekommer även hembyggda motorer. Motoreffekter på upp till 800 hk förekommer och dom snabbaste tiderna i Europa är nu nere runt 6.5 sekunder med toppfarter runt 350 km/h.

Jag har säkert glömt några klasser för det finns en del att välja på samt att det säkert står fel på en del ställen men det rättas till inom sin tid.

 

 

INDEX